Με ποιο τρόπο μπορούν να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα κοινότητας δια βίου μάθησης.

 


Με ποιο τρόπο μπορούν να σχεδιαστεί  και εφαρμοστεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα κοινότητας  δια  βίου μάθησης.

 

Το πρόγραμμα μπορεί να σχεδιαστεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες

 πρώτον: Δημιουργώντας μεγάλα εκπαιδευτικά επιμορφωτικά forum  κοινωνικών  και επαγγελματικών δικτύων Πανελλαδικής εμβέλειας. .

 και δεύτερον:  δημιουργώντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες μάθησης για την εξυπηρέτηση αυτών των κοινωνικών δικτύων.

Και τρίτον: ένα ετήσιο συνέδριο

 

Τα εκπαιδευτικά φόρουμ, είναι οργανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στα ενδιαφερόμενα άτομα να μοιράζονται ιδέες και πληροφορίες εστιασμένες σε ένα συγκεκριμένο θέμα κοινού ενδιαφέροντος του δικτύου. Ένα εκπαιδευτικό φόρουμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης για άτομα που απασχολούνται σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή έχουν κοινό ενδιαφέρον για ένα δεδομένο αντικείμενο.

Επιλέξιμοι φορείς του προγράμματος μπορεί να είναι κοινωνικά δίκτυα επαγγελματικές ενώσεις, Καταναλωτικές ενώσεις, Πολιτιστικές και εθελοντικές ομοσπονδίες . 

 Ενδεικτικά ¨:

Κοινότητα  δία  βίου μάθησης αγροτών βιολογικής καλλιέργειας

 Κοινότητα μάθησης εναλλακτικού τουρισμού

Κοινότητα μάθησης Ήπιων μορφών ενέργειας

 κοινότητα δια βίου μάθησης προληπτικής υγείας

 κοινότητα δια βίου  μάθησης Επιχειρηματικότητας των νέων

 κοινότητα για βίου μάθησης επιχειρηματικότητα στο γυναικών

Κοινότητα δια βίου μάθησης για τη φροντίδα η υγείας των ηλικιωμένων και αμεα 

Κοινότητα δια βίου μάθησης για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα 

Κοινότητα μάθησης για την αναζωογόνηση της υπαίθρου

Ο κύριος σκοπός ενός εκπαιδευτικού φόρουμ είναι να μοιράζεται νέες πληροφορίες, στρατηγικές και, γενικά, να παρέχει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν τις προσωπικές τους τράπεζες γνώσεων σχετικά με το υπό εξέταση θέμα.

Το φόρουμ μπορεί να είναι ένας απλός οργανισμός ειδικά για ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων ή μια πιο επίσημη δομή που περιλαμβάνει επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Χάρη στις εξελίξεις στις διαδικτυακές τεχνολογίες, είναι πλέον δυνατή η διεξαγωγή συναντήσεων του φόρουμ μέσω ροής ακουστικών και οπτικών επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων τακτικά προγραμματισμένων συνεδρίων Ιστού, πινάκων μηνυμάτων και άλλων μορφών ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εκπαιδευτικό φόρουμ είναι ένα μέσο για τα ενδιαφερόμενα μέρη να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν θέματα όπως η ιστορία, η μουσική ή ακόμη  πολιτικές τοπικής ανάπτυξης.

Διοργανώνουν εκδηλώσεις (Συνέδρια, Ημερίδες, Workshops, Συμπόσια) σχετικά με τις ΤΠΕ και τις εκπαιδευτικές τους εφαρμογές και εκδίδουν σχετικά Πρακτικά

Εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή - με συχνότητα που ποικίλλει από τη μια ημέρα έως ένα έτος.

 

Τι είναι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις κοινότητες μάθησης

και πως  μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υφιστάμενες συλλογικότητες στη δια βίου μάθηση;

 

 Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης: διοργανώνονται  από τα κοινωνικά δίκτυα  και έχουν στόχο τη συνεργατική μάθηση και υποστηρίζονται από κάποια ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης  και μέσω της κοινωνικής  αλληλεπίδρασης εξυπηρετούν την επιμορφωτική διαδικασία.

Προσφέουν το Λογισμικό, για την υποστήριξη και τη διαμεσολάβηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

§  Διαμορφώνουν πολιτικές, και κανόνες  για την καθοδήγηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Η επιτυχία μίας κοινότητας βασίζεται στη συνεργασία, στην επικοινωνία και στη δέσμευση μεταξύ των μελών της, παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην υποστήριξη της μάθησης, όπως το γεγονός ότι η προστιθέμενη αξία που προσφέρουν όσοι από κοινού απαρτίζουν την κοινότητα με τη συνεισφορά/γνώση τους είναι μεγαλύτερη από το σχετικό άθροισμα των μελών της.

Αποτελούν «χώρους» συνάντησης και συγκρότησης ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών Κοινοτήτων, συγκεντρώνουν ερευνητές, επαγγελματίες και ενδιαφερομένους για τα θέματα που σχετίζονται με τις ΤΠΕ και τις εκπαιδευτικές τους εφαρμογές. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων διατηρούν ιστοχώρους, οι οποίοι λειτουργούν ως κοινό σημείο πληροφόρησης και συλλογικής έκφρασης των μελών της αντίστοιχης Ένωσης. 

Στηρίζουν ή χορηγούν μαθήματα εξ αποστάσεως (σε διάφορες μορφές) ή σεμιναριακά μαθήματα «κλασικού τύπου» (πρόσωπο-με-πρόσωπο) στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων.

  • Παράγουν υλικό πάσης φύσεως (όπως e-books και γενικά ψηφιακά βιβλία,)
  • Συγκροτούν και υποστηρίζουν ομάδες εργασίες σε ειδικά θέματα (στη διεθνή ορολογία έχουν την ονομασία SIG (Special Interest Group, Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος). 
  • Προσφέρουν υπηρεσίες Ψηφιακών Βιβλιοθηκών (διατήρηση, ταξινόμηση, πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό).
  • Υποστηρίζουν τη δημιουργία ψηφιακών online Κοινοτήτων (συνήθως Διεθνούς χαρακτήρα) είτε χρησιμοποιώντας e-fora, είτε χρησιμοποιώντας τις τεχνικές των discussion lists.
  • Διοργανώνουν τοπικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη ιδεών, ταλέντων, ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με διάφορες όψεις των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή της Αροανίας και των Παϊων

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΟΑΝΙΑΣ

Μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά αλλά και τα τσοπανόσκυλα στα Τριπόταμα