Τα ποτάμια κι παρόχθιες περιοχές είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων

  


Τα ποτάμια κι παρόχθιες περιοχές είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας

(Ειδική Γραμματεία Υδάτων (http://wfd.ypeka.gr/Δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων

 

Συνοπτική περιγραφή Υδατικών Διαμερισμάτων εντός των οποίων εντάσσεται χωρικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Πηγή: Ειδική Γραμματεία Υδάτων (http://wfd.ypeka.gr/)

Συνοπτική Περιγραφή του Υδατικού Διαμερίσματος 02 Βόρειας Πελοποννήσου

Το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου οριοθετείται στο χερσαίο τμήμα του από τον υδροκρίτη που ξεκινά από το ακρωτήριο Κατάκωλο, συνεχίζει στους ορεινούς όγκους Φολόη, Λάμπεια, Ερύμανθο, Αροάνεια, στο υψίπεδο Καλαβρύτων, στο νότιο όριο της κλειστής λεκάνης Φενεού, στους ορεινούς όγκους του Ολιγύρτου, Λύρκειου και Ονείων, και καταλήγει στο ακρωτήριο Τραχήλι μέσω των κορυφών Τραπεζώνα και Πολίτη στην Κορινθία. Περιλαμβάνει επίσης και τα νησιά Κεφαλλονιά , Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Η έκταση του Υδατικού Διαμερίσματος είναι 7396.55 km2 και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με ποσοστά έκτασης 28%, 54% και 18% αντίστοιχα. Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του ΥΔ χαρακτηρίζεται γενικά ορεινό (600 έως 2400 m) και απότομο στο εσωτερικό, ημιορεινό (100 έως 600μ) στην εξωτερική του περίμετρο και πεδινό (0 έως 100 m) στη παράκτια ζώνη του.

Το Υδατικό Διαμέρισμα Βόρειας Πελοποννήσου αποτελείται από τις Λεκάνες Πείρου – Βέργα - Πηνειού (GR28), τη Λεκάνη Ρεμάτων Παραλίας Β. Πελοποννήσου (GR27) και τη Λεκάνη Κεφαλλονιάς – Ιθάκης – Ζακύνθου (GR45).
Η Λεκάνη Πείρου – Βέργα - Πηνειού έχει έκταση 2423.43 km2 . Περιλαμβάνει τις υδρολογικές λεκάνες Πηνειού έκτασης 1025 km2, Πείρου έκτασης 580 km2, Βέργα έκτασης 125 km2 , και έξι παράκτιες λεκάνες χωρίς σημαντικούς ποταμούς. Η ΛΑΠ Πηνειού – Πείρου – Βέργα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η υδρολογική λεκάνη του Πηνειού είναι η μεγαλύτερη λεκάνη του διαμερίσματος και αποστραγγίζεται από τον Πηνειό, που διασχίζει την ορεινή και ημιορεινή Ηλεία και καταλήγει σήμερα στην τεχνητή λίμνη του ομώνυμου φράγματος (τοποθεσία Κέντρο).

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας πετυχημένος αντιδήμαρχος με καταγωγή από τα Τριπόταμα

Εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή της Αροανίας και των Παϊων

Ανοίγει ο παλιός δημόσιος δρόμος Tριπόταμα-Λιβαρτζινό