Φυσικό πάρκο και προστασία του ποταμού Ερυμάνθου ένα υπόμνημα για τη δημόσια διαβούλευση διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ)

 


Φυσικό πάρκο και προστασία του ποταμού Ερυμάνθου

 ένα υπόμνημα για τη δημόσια διαβούλευση διαβούλευση  

του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) 

Οι συλλογικότητες και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής μπορούν να παρέμβουν kαι να ψηφίσουν το σχετικό υπόμνημα που ακολουθεί ….

…………………………..

 

ΠΡΟΣ

1.      ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2.     ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Επί της Δημόσιας Διαβούλευσης του προσχεδίου της 2ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Πελοποννήσου κατά το μέρος του που αφορά τον ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟ.

 

Έχοντας έννομο συμφέρον, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας με το παρόν υπόμνημά μας, αναφορικά με το προσχέδιο της 2ης αναθεώρησης του ΣΔ των ΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος της Δυτικής Πελοποννήσου κατά το μέρος του που περιλαμβάνει τον ποταμό Ερύμανθο, τα ακόλουθα:

 

Α. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Αναφέρονται οι κρίσιμες περιβαλλοντικές παράμετροι με βάση τις οποίες τεκμηριώνουμε στην συνέχεια τις παρατηρήσεις – προτάσεις μας.

 

1) ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο ποταμός Ερύμανθος πηγάζει από το ομώνυμο όρος, το οποίο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των οικοτόπων του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2320008. Ο ποταμός και το όρος Ερύμανθος έχουν ως κατ΄ αρχήν χωροταξικό προορισμό την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τούτος ο προορισμός θεμελιώθηκε στο άρθρο 3 του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έτους 2003 (ΦΕΚ Β΄ 1485/2003) και επαναλαμβάνεται στο άρθρο 10 παρ. 3.5.1 της εν ισχύι Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του έτους 2020 (ΦΕΚ Δ΄ 845/2020), όπου αναφέρονται κατά λέξη οι εξής χωροταξικοί προορισμοί γενικώς για τον Ερύμανθο: «οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός, εναλλακτικές μορφές και δραστηριότητες ορεινού, λιμναίου και ποτάμιου τουρισμού»

 

2) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Στον ποταμό Ερύμανθο αναπτύσσονται δραστηριότητες: rafting, canoe-kayak, fly fishing, μικτή πεζοπορία με περπάτημα και κολύμβηση, επισκέψεις σε καταρράχτες, παρατήρηση πτηνών – θηλαστικών και εντόμων, επισκέψεις στα γεφύρια και στα πολιτιστικά μνημεία και εν γένει πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής.

Επιπλέον σχεδιάζεται η επέκταση των πεζοπορικών μονοπατιών:(α) από το δρυοδάσος  της Κάπελης Γορτυνίας, (β) το δρυοδάσος της Φολόης και, (γ) από την Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό τον ποταμό Ερύμανθο.

 

3) ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Παραπλεύρως, πλησίον και επί του ποταμού Ερυμάνθου, βρίσκεται πλήθος Πολιτιστικών Μνημείων τα περισσότερα των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογικοί Χώροι ή Διατηρητέα Μνημεία . Πρόκειται κυρίως για τα εξής ανά Τοπική Κοινότητα (ΤΚ): (α) ΤΚ Αστρά: «Ασκητήριο Αγ. Ιωάννου Νουσάς», (β) ΤΚ Αγράμπελων: Το επί του ποταμού « Γεφύρι του Κοκλώνη», (γ) ΤΚ Αρχαίας Ψωφίδας: Το Αρχαίο Θέατρο -Τα Κυκλώπεια Τείχη – Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ψωφίδας – Το «Τοξωτό Γεφύρι»- Το «Κάστρο του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου», (δ) ΤΚ Ορεινής: Οι Λαξευτοί Τάφοι σε σχήμα «Γ» των βασιλέων της Αρχαίας Ψωφίδος, (ε) ΤΚ Λαμπείας (Δίβρη): Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως «ενδιαφέρων οικισμός» - Το Θεογέφυρο  «Διαβολογιόφυρο» - Το γεφύρι της Κλομποκής -  οι Μπαρουτόμυλοι της Δίβρης -  Τα δύο Σύγγρεια Σχολεία – Η δίπλα στον ποταμό στην θέση Δομοκός Αρχαία πόλη που λεγόταν «Θραύστος» ή  κατ' άλλους «Όπους», (στ) Ο Ναός της «Ερυκίνης Αφροδίτης», (ζ) ΤΚ Παραλογγών - Ο οικισμός των Παραλογγών έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός – Το επί του ποταμού «Παραλογγίτικο γεφύρι», (η) ΤΚ Βιδιακίου - Το επί του ποταμού «γεφύρι του Δομοκού ή Βιδιακίτικο» -  Η Ακρόπολη της Αρχαίας Στράτου – Το Σύγγρειο Σχολείο, (θ) ΤΚ Αχλαδινής – Το επί του ποταμού γεφύρι «Πουρνογιόφυρο»

 

Επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι η περιοχή του Ερύμανθου διαθέτει ένα ισχυρό Πολιτιστικό και Ιστορικό Αφήγημα το οποίο ξεκινάει από τον 4ο Άθλο του Ηρακλή «Ερυμάνθιος Κάπρος» και συνεχίζεται αδιάληπτα κατά τους Προϊστορικούς, Αρχαίους, Βυζαντινούς και Νεότερους χρόνους, τους Αγώνες για την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας και μέχρι σήμερα.

 

4) ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΙΔΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ

4.1) Ιχθυοπανίδα

Σύμφωνα με δειγματοληψίες  που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την Ιχθυοπανίδα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) από τα έτη 1995 έως και 2020 κυρίως στο άνω μέρος της χαράδρας του Ερυμάνθου, έχουν εντοπιστεί τα ακόλουθα πέντε είδη ιχθύων: (α) Η Ιονική Πέστροφα (Salmo farioides), (β) Η Πελοποννησιακή Μπριάνα (Barbus peloponnesius), (γ) Η Λιάρα (Telestes pleurobipunctatus). (δ) Ο Ποταμοκέφαλος Πελοποννήσου (Squalius peloponensis). (ε)  Το Ευρωπαϊκό Χέλι (Anguilla anguila)

Η Ιονική Πέστροφα, η Πελοποννησιακή Μπριάνα και η Λιάρα είναι προστατευόμενα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Παράρτημα ΙΙ). Ο Ποταμοκέφαλος Πελοποννήσου επαπειλείται με εξαφάνιση. Το Ευρωπαϊκό Χέλι χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον» στην Ερυθρά Λίστα της IUCN.

 

4.2) Θηλαστικά

Από πολλές έγκυρες πηγές προκύπτει ότι στον ποταμό Ερύμανθο ανευρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενυδρίδα (Lutra lutra) ευρέως δε γνωστή ως βίδρα,  είναι θηλαστικό και χρησιμοποιεί ως ενδιαίτημα μόνον το γλυκό νερό. Η ενυδρίδα είναι προστατευόμενο είδος (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και επιπλέον περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως «κινδυνεύον» είδος και επισημαίνεται ότι τα υδροηλεκτρικά φράγματα συνιστούν κίνδυνο για αυτό.

 

4.3Πτηνά

Όσον αφορά στα Πτηνά τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον Ερύμανθο: Το Τρυγόνι προσελκύεται στην παραποτάμια περιοχή για ανεύρεση τροφής.  Ο Φιδαετός (Προστατευόμενο είδος) αναζητάει τροφή στο ποτάμι (βλ. νερόφιδα). Η Μπεκάτσα διαχειμάζει και στο ποτάμι. Τα Μεταναστευτικά (παρα – υδάτια) πουλιά κάνουν επίσης στάση στο ποτάμι.

 

4.4Χλωρίδα

Όσον αφορά στην Χλωρίδα είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι: η «Ασθένεια των Πλατάνων» (μεταχρωματικό έλκους του πλατάνου - Ceratocystis Fimpriata ) έχει πλήξει και τα πλατάνια του ποταμού Ερύμανθου. Ως γνωστόν κοπή πλατάνων μεταξύ και αυτών που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια,  κατά τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και έργα οδοποιίας π.χ. κατασκευής αγωγών προσαγωγής για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους  ευρείας εξάπλωσης της ασθένειας.

 

5) ΤΟΠΙΟ - ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το ανάγλυφο του φαραγγιού του ποταμού Ερύμανθου στο μεγαλύτερο μήκος παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις  όσον αφορά στα πρανή. Ενδεχόμενες χωματουργικές εργασίες και έργα οδοποιίας για υδροηλεκτρικά έργα επί των πρανών θα συνοδεύονται αναπόφευκτα με αλλοίωση του ανάγλυφου και κατολισθήσεις προς την κοίτη του ποταμού. Ήδη από έργο δημιουργίας ΜΥΗΣ, το οποίο τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ, έχει προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή (αλλοίωση του τοπίου και του ανάγλυφου, κατολισθήσεις, μπάζωμα και στένεμα της κοίτης του ποταμού) στην περιοχή  του Ερύμανθου «Παλαιοφυτειά» και «Παραλογγίτικο» γεφύρι.

Σχετίζεται άμεσα με τα παραπάνω και έχει εφαρμογή η ΑΠΟΦΑΣΗ 49828 ΦΕΚ 2464 Β /2008  της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «Έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού» στην οποία στο  Άρθρο 15- Παρ.3 αναφέρεται ότι « .. Δεν πρέπει να επιτρέπονται έργα οδοποιίας η κατασκευή των οποίων απαιτεί ουσιώδη μεταβολή στην παραποτάμια βλάστηση και σε γεωλογικούς σχηματισμούς ή συνεπάγεται επίχωση της κοίτης του υδατορεύματος ή ενδέχεται να προκαλέσει κατολισθήσεις, διαβρώσεις και ασταθείς εδαφικές συνθήκες»

 

 

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λαμβάνοντας υπόψιν τα προαναφερθέντα, υποβάλλουμε επί του προσχεδίου της 2ης αναθεώρησης του ΣΔ ΛΑΠ Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Πελοποννήσου, κατά το μέρος του που αφορά τον ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟ, τις ακόλουθες παρατηρήσεις - προτάσεις:

 

1.      Απαιτείται η προσθήκη της πρόβλεψης ότι: «Όλα τα  ποτάμια συστήματα «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Π.1-Π.2-Π.3-Π.4» προορίζονται για την ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και για Δραστηριότητες Αναψυχής».
Τούτο, διότι οι Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και οι Δραστηριότητες Αναψυχής είναι οι χωροταξικοί προορισμοί του, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το υδατικό περιβάλλον του, αναδεικνύουν σε ευρύτερους κύκλους ανθρώπων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη φυσική ομορφιά του και αποτελούν την κύρια διέξοδο για την επιβίωση της παρά τον  ποταμό Ερύμανθο περιοχής, η οποία απειλείται από οικονομικό μαρασμό και ερήμωση.

 

2.     Πρέπει να θεσπιστεί η «γενική απαγόρευση εγκατάστασης υδροηλεκτρικών έργων είτε μικρών είτε μεγάλων για όλα τα ποτάμια συστήματα «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Π.1-Π.2-Π.3-Π.4», διότι τυχόν παράλειψη θέσπισης της ρύθμισης αυτής ή τυχόν αντίθετη ρύθμιση θα βλάψει καίρια το Δημόσιο Συμφέρον, καθώς: (α) Είναι προφανές ότι κάθε τέτοιο έργο στον Ερύμανθο επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του εν λόγω ποτάμιου συστήματος όσον αφορά: τα αναφερόμενα σε αυτό Πολιτιστικά – Ιστορικά Μνημεία, την Πανίδα η οποία περιλαμβάνει και σημαντικά Προστατευόμενα Είδη , την Χλωρίδα και το Τοπίο - Μορφολογία του συστήματος. (β) Καθιστά ανέφικτη την Οικολογική Παροχή για την διατήρηση του υδατικού συστήματος. (γ) Επηρεάζει αρνητικά κάθε προοπτική ανάπτυξης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αναψυχής, παρά τον χωροταξικό προορισμό του.

 

……………………….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας πετυχημένος αντιδήμαρχος με καταγωγή από τα Τριπόταμα

Εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή της Αροανίας και των Παϊων

Ανοίγει ο παλιός δημόσιος δρόμος Tριπόταμα-Λιβαρτζινό